AdSense

niedziela, 14 kwietnia 2019

Zakręcone kotlety drobiowe

          Kotlety drobiowe z piekarnika, zakręcone podobnie do faworków. Dodatek do obiadu lub mięsna przekąska.



1 kg fileta z indyka
3 jajka
3 łyżki łagodnego ajvaru
1 łyżka przyprawy typu Vegeta
pół łyżki mielonego pieprzu
pół łyżeczki papryki mielonej ostrej
1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka
kilka łyżek oleju rzepakowego
bułka tarta
2 łyżki mąki ziemniaczanej

          Mięso pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy kawałek naciąć wzdłuż i przekręcić jak przy formowaniu faworków. W misce wymieszać dokładnie jajka, ajvar, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Mięso ułożyć w przygotowanej marynacie tak, aby każdy kawałek był dokładnie zanurzony. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mięso, po wyjęciu z marynaty, obtoczyć w bułce tartej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek pochlapać olejem. Piec około 1 godziny, do momentu, aż kotlety się zarumienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense