Prosta babka z dodatkiem twarogu. Łatwa, do przygotowania "na szybko". U mnie, tym razem najprostsza, podstawowa wersja. Można dodać ulubione bakalie lub użyć kakao i zrobić babkę łaciatą.
Składniki ciasta:
2 płaskie szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
250 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego
125 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku oraz cukier wanilinowy i twaróg. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać tylko do połączenia składników. Upiec w foremce z kominkiem, o średnicy 24 cm, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Temperatura pieczenia wynosi 175 stopni, czas 60 - 70 minut. Upieczoną babkę oblać dowolną polewą lub obsypać cukrem pudrem.
Cudna babka.
OdpowiedzUsuń