AdSense

czwartek, 11 sierpnia 2022

Czerwona kapusta czosnkowa

           Bardzo prosty sposób na czerwoną kapustę do obiadu. Podane ilości składników są przykładowe. Precyzja nie jest tutaj konieczna. 


pół niedużej główki czerwonej kapusty

pół łyżki octu

szczypta cukru

sól, pieprz

1 łyżka majonezu dekoracyjnego

1 łyżka gęstej śmietany 18%

1-2 ząbki czosnku

          Poszatkowaną kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorącą posypać odrobiną cukru, oraz skropić octem. Wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Połączyć majonez, śmietanę, zmiażdżony czosnek. Otrzymany sos czosnkowy przyprawić pieprzem wg własnych upodobań. Wystudzoną kapustę połączyć z sosem czosnkowym. Schłodzić w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense