AdSense

sobota, 9 grudnia 2023

Rzeszowiak

               Rzeszowiak, to jedno z wielu wyśmienitych ciast, ze zbioru przepisów Siostry Anastazji. Wykwintny i przepyszny, idealny na świąteczny stół.


Ciasto kruche:

2 dag mąki pszennej

1 dag margaryny

10 dag cukru

2 żółtka

3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia


          Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki.


Masa makowa:

20 dag maku

1/2 szklanki cukru

2 jajka

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

olejek migdałowy


          Mak sparzyć, dwukrotnie zmielić. Dodać rozpuszczone masło, cukier, żółtka, miód i kilka kropel aromatu migdałowego. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą.


Masa orzechowa:

35 dag zmielonych orzechów włoskich

3/4 szklanki cukru

1 łyżka masła

1/2 szklanki mleka

2 białka


          Orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pianę z białek.


Masa serowa:

1//2 kg zmielonego sera

20 dag margaryny

6 jajek

40 dag cukru pudru

10 dag rodzynek

małe opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 łyżka mąki pszennej


          Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ser, budyń oraz mąkę. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki, delikatnie wymieszać.


Do dekoracji:

Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu.


          Piekarnik nagrzać do 180ºC, blaszkę 35 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wykładać masę makową i orzechową, na przemian, tworząc podłużne pasy. Na wierzch wyłożyć masę serową. Delikatnie wyrównać. Piec 75 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense