Rzeszowiak, to jedno z wielu wyśmienitych ciast, ze zbioru przepisów Siostry Anastazji. Wykwintny i przepyszny, idealny na świąteczny stół.
Ciasto kruche:
2 dag mąki pszennej
1 dag margaryny
10 dag cukru
2 żółtka
3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki.
Masa makowa:
20 dag maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
olejek migdałowy
Mak sparzyć, dwukrotnie zmielić. Dodać rozpuszczone masło, cukier, żółtka, miód i kilka kropel aromatu migdałowego. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą.
Masa orzechowa:
35 dag zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka
Orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać pianę z białek.
Masa serowa:
1//2 kg zmielonego sera
20 dag margaryny
6 jajek
40 dag cukru pudru
10 dag rodzynek
małe opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać ser, budyń oraz mąkę. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki, delikatnie wymieszać.
Do dekoracji:
Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu.
Piekarnik nagrzać do 180ºC, blaszkę 35 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wykładać masę makową i orzechową, na przemian, tworząc podłużne pasy. Na wierzch wyłożyć masę serową. Delikatnie wyrównać. Piec 75 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz