Ciasto:
3 jajka
10 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
1 duża łyżka kakao, cukier puder
Masa serowa:
1½ kg tłustego, zmielonego twarogu
5 jajek
250 g masła
2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego
Masło rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno dodając 1 szklankę cukru. Ser wymieszać z żółtkami, mąką ziemniaczaną, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem. Dodać aromat oraz rozpuszczony tłuszcz. Uzyskaną, jednolitą masę połączyć z pianą. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć, równą warstwą na ciasto. Piec około 60 minut, w temperaturze 180 ºC. Upieczone ciasto wystudzić, obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz