AdSense

piątek, 17 maja 2013

Beatka II

Przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Przepis dostałam od znajomej. Nazwałam je Beatką II, gdyż jest bardzo podobne do Beatki Siostry Anastazji, z tą różnicą, że zamiast ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe.


Ciasto piernikowe:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
1 i 1/2  szklanki oleju
2 łyżeczki sody
2 szklanki mąki
1 op. przyprawy do piernika Dr. Oetkera

Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec.

Ciasto biszkoptowe:
Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką.

Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy.

Przełożenie ciasta:
Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą galaretką. Na to położyć krem, na kremie rozprowadzić dżem, przykryć drugą warstwą ciasta piernikowego. Posmarować cienko kremem, oblać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense