AdSense

sobota, 19 października 2013

Żołądek


 Pyszne i efektowne ciasto o niezbyt fajnej nazwie. Nie jest drogie ani trudne, nie wymaga wyszukanych składników, a na stole bardzo fajnie się prezentuje. Polecam.


 Potrzebne składniki:
I.
60 dag zmielonego sera tłustego lub półtłustego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka grysiku
aromat migdałowy
rodzynki (niekoniecznie)

Jajka ubić z cukrem jak na biszkopt, dodać ser i pozostałe składniki, wymieszać, wylać na blachę (24x36).

II.
3 białka
ok. 3/4 szklanki cukru
15 dag kokosu
Z białek ubić pianę, dodać cukier i na końcu połączyć z kokosem. Wyłożyć na masę serową.

III.
1 kostka margaryny
4 jajka
6 łyżrk oleju
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
pół szklanki masy makowej lub suchego maku

Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po jednym jajku i łyżce oleju oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciast podzielić na trzy części. Jedną zostawić, do drugiej dodać mak, do trzeciej kakao. Łyżką układać na przemian kupki kolorowego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut. Gorące posypać cukrem pudrem lub ostudzić i oblać polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense