Składniki ciasta
1/2 kg mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany
1 duże opakowani cukru waniliowego
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka)
rodzynki
ok. 1 kg jabłek
Na polewę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
Z podanych składników (bez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewą
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki razem zagotować - doprowadzić do wrzenia powoli, na małym ogniu, cały czas mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz