AdSense

wtorek, 14 stycznia 2014

Pyszne ciasto "Lambada"

Polecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym.
Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta.


Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia.

Masa pomarańczowa:
4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
 ½ szklanki cukru 
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.

 Masa śmietankowa: 
1 łyżka żelatyny
 ½ szklanki mleka 
½ litra śmietany 30%
 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.

 Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową. Polać polewą czekoladową lub posypać obficie startą gorzką czekoladą. Schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense