Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta.
Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia.
Masa pomarańczowa:
4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
½ szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie
i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć
na upieczony i ostudzony biszkopt. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
1 łyżka żelatyny
½ szklanki mleka
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem
pudrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w mleku i wyłożyć na masę pomarańczową. Polać polewą czekoladową lub posypać obficie startą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz