AdSense

niedziela, 12 października 2014

Metrowiec

Metrowiec - niegdyś bardzo popularne ciasto, dzisiaj chyba trochę zapomniane.


Ciasto jasne:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilonowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce.

Ciasto ciemne:
Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian.

Upieczone ciasta wystudzić.

Krem:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2/3 kostki masła

Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem.

Polewa czekoladowa:
125 g masła lub margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kakao

Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić.

Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe ciasto kroić w skośne kromki.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię to ciasto ale wieki go nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak jak ja. Właśnie odkurzyłam przepis.

    OdpowiedzUsuń

AdSense