AdSense

niedziela, 12 października 2014

Pizza z piczarkami

Pizza  na cieście z przepisu LudiOi z MniamMniam.pl. Kiedy rodzince przyjdzie ochota na pizzę, do tego właśnie przepisu sięgam najczęściej.


Ciasto:
3 szklanki mąki typ 550
Niepełna szklanka zimnej wody
2,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju

Drożdże rozkruszyć do miseczki, posypać cukrem i zalać zimną wodą - ok. 2/3 z przygotowanej ilości. Pozostawić na 10 minut, NIE MIESZAĆ. Po 10 minutach wsypać sól, zamieszać. Rozczyn wlać do mąki, chwilę ugniatać. Dodać pozostałą wodę i ugniatać, aż powstanie jednolite ciasto (w oryginalnym przepisie 20 minut). Dodać olej i wyrabiać jeszcze chwilę na blacie, aż ciasto stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta uformować dwie kulki,pozostawić je na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki na 1-2 godziny. W tym czasie można przygotować dodatki, a trochę później nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury - u mnie 250 stopni.

Sos pomidorowy:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki ketchupu pikantnego
1 pełna łyżka przyprawy do pizzy lub:
    1 płaska łyżka oregano
    1/2 łyżeczki bazylii
     szczypta pieprzu

Wszyskto razem wymieszać.

Ponadto:
30 dag pieczarek
1 średnia cebula
sól, pieprz, oregano, przyprawa warzywna typu Kucharek, Vegeta itp.
20 dag żółtego sera
Ketchup

Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Posypać szczyptą soli, pieprzu i Kucharka, wymieszać.

Ser zetrzeć na grubej tarce.

Schłodzone ciasto wyłożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować. Ja łączę obie kulki i  robię jedną dużą pizzę na blaszce z pieca. Ciasto ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać startym żółtym serem,a następnie wyłożyć pozostałe dodatki, posypać lekko oregano lub przyprawą do pizzy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec. U mnie trwa to 10 -12 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu pizzę podważyć i obrócić o 180 stopni. Upieczoną pizzę polać ketchupem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense