AdSense

czwartek, 9 października 2014

Tort malinowy

Tort malinowy wykonany podobnie jak ciasto Lambada


Ciasto:
Biszkopt z 4 - 5 jajek, upieczony w tortownicy, wg. dowolnego przepisu.

Masa malinowa:
4 szklanki soku malinowego lub malin w soku własnym domowej roboty ( w razie potrzeby rozcieńczyć wodą)
 ½ szklanki cukru ( lub wg uznania)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i wlać do wrzątku. Chwilę pogotować. Ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.

Masa serkowa:
3 opakowania serka "Bieluch"
2 opakowania "Śnieżki"
1 opakowanie galaretki o smaku malinowym
1 niepełna szklanka mleka 3,2%
1/4 szklanki wody

Dodatkowo:
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Śnieżkę ubijać z mlekiem, gdy zgęstnieje połączyć z serkami. Nadal ubijając wlewać powoli wystudzoną galaretkę. Gotową masę wylać na masę malinową. Posypać startą gorzką czekoladą, schłodzić.



1 komentarz:

  1. Dziękuję. Wygląda nieźle, aczkolwiek żałowałam, że zrobiłam kakaowy biszkopt. Następnym razem upiekę jasny.

    OdpowiedzUsuń

AdSense