AdSense

sobota, 29 listopada 2014

Ciastka kokosowe

Ciastka kokosowe na drożdżach. Robi się je bardzo łatwo i szybko. Można im nadać dowolny kształt.


Ciasto:
50 dag mąki
25 dag margaryny
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
2 żółtka
pół łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
2 - 3 łyżki kokosu

Polewa:
1/4 kostki margaryny mlecznej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody

Dodatkowo:
cukier kryształ do obtaczania
kokos do dekoracji

Na blacie połączyć mąkę z margaryną jak na kruche ciasto. Zrobić na środku wgłębienie, a w nim umieścić drożdże roztarte z cukrem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając bardzo krótko gotować. Wystudzone ciastka udekorować polewą i obsypać lekko kokosem.

6 komentarzy:

  1. Najprostsze ciasteczka okazują się najsmaczniejsze. :) Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentują :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense