AdSense

czwartek, 15 stycznia 2015

Łaciate ciasto

Łaciate ciasto z delikatnym aromatem pomarańczowym.


50 dag mąki
40 dag cukru
25 dag margaryny
7 jajek
1 szklanka mleka
kieliszek (50 ml) octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
kilka kropel aromatu  pomarańczowego

Margarynę bardzo dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ocet. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami lekko podgrzane mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 3/4 ciasta wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto połączyć z kakao, wylać na wierzch. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto oblać polewą lub lukrem.

2 komentarze:

  1. Dziękuję. Ciasto dobre dla wielbicieli wypieków typu "babka".

    OdpowiedzUsuń

AdSense