90 dag mąki pszennej
150ml letniej wody
310ml letniego mleka
2 duże jajka
10 dag cukru
10 dag masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
Dodatkowo:
olej
cukier puder
powidło, nutella lub dowolny krem do nadziewania
W naczyniu wymieszać mąkę, sól i drożdże. Dodać jajka i cukier. Wyrabiać ciasto wlewając powoli mleko wymieszane z wodą. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło, wyrabiać do połączenia składników. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać. Umieścić ciasto w naczyniu, przykryć pokrywką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i odpowietrzyć. Rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać szklanką krążki. Gdy podrosną smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temperatuty 180 stopni, po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. Gdy pączki przestygną nadziewać je wybranymi dodatkami, obsypać cukrem pudrem.
Polecam do nadziewania krem adwokatowy wg poniższego przepisu znalezionego na blogu Moje wypieki.
250 ml likieru Advocaat
6 żółtek
80 g cukru
35 g mąki pszennej
35 g skrobi ziemniaczanej
Cukier utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Mleko zagotować, odstawić z ognia, połączyć z adwokatem, następnie wlać żółtka z mąką. Ogrzewać ciągle mieszając, aż do powstania gęstego kremu. Przykryć folią spożywczą. Wystudzić.
PYSZNIE SIĘ ZAPOWIADA...CIEKAWY TEN KREM...ZAPRASZAM NA ''FAWORKOWE RÓŻE KARNAWAŁOWE'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-zrobic-roze-karnawaowe.html