AdSense

sobota, 17 stycznia 2015

Eklery

Eklery upieczone wg przepisu z bardzo, bardzo starej książki. Nie policzyłam ile ich było, w każdym bądź razie bardzo dużo.


1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki topionego masła
4-6 jajek (użyłam 5 dużych)
1 szklanka mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Zagotować mleko z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, po czym wbijać po jednym jajku mieszając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Z gotowej masy wyciskać paski ok. 4x9 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu zrobić w każdym eklerku otwór z jednej strony i wcisnąć bitą śmietanę lub dowolny, ulubiony krem. Użyłam kremu karpatkowego z dodatkiem kakao. Oblać polewą czekoladową.

2 komentarze:

  1. już parę lat nie jadłam takich eklerów,wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym sobie takiego eklerka... :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense