Lekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam ten przepis jako szybki sposób na puszysty, wysoki sernik z 1 kg sera. Zawsze się udaje.
Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć).
Masa serowa:
1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego
8 dużych jajek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka)
1 mała gęsta śmietana np. Bakoma
olejek cytrynowy
2 łyżki octu
1 i 1/2 szklanki cukru
W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze wystudzić, obsypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Podoba mi się, że nie ma tam dużo ciasta, a jest dużo sernika - takie właśnie najbardziej lubię :)
OdpowiedzUsuńSUPER ;WIDAĆ ŻE UDANY;) ZAPRASZAM NA ''SERNICZEK Z MIODOWYMI ROLADKAMI''
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
POZDRAWIAM
Dziękuję za miłe komentarze i za zaproszenie.
UsuńWymieszać czy zmiksować ser przed dodaniem ubitych białek ??? Pozdrawiam
UsuńJa tylko mieszam drewnianą łyżką.
UsuńSernik wyglada bajecznie:) wyprobuje w swieta
OdpowiedzUsuńAle po co ocet?
OdpowiedzUsuńPiekłam ten sernik już 4 razy- za kazdym razem wychodzi przepyszny. Dzisiaj piekę go po raz 5 :) jednak pistanowiłam zaszaleć i do spodu ciasta dodałam 2 łyżki kakao... Efekt- niesamowity! Polecam.
OdpowiedzUsuńA ten spud to ma być nie podpieczony wszysko razem
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOcet musi być
OdpowiedzUsuń