70 dag szynki wieprzowej
70 dag pieczeni wołowej
35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej
20 dag smalcu
3 łyżki papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżki papryki mielonej ostrej
1 łyżka pieprzu
2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek
1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz
3 kg kapusty kiszonej
4 duże cebule
3 łyżki mąki pszennej
przyprawa w płynie Magi
sól
Kapustę odcisnąć, pociąć na krótko, zalać zimną wodą, a następnie przecedzić. Ponownie zalać wodą, ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz