AdSense

niedziela, 1 lutego 2015

Karnawałowe róże i inne kwiatki z piekarnika

            Efektowne, kruche ciasteczka w postaci kwiatków. Kształty wymuszone foremkami, które miałam pod ręką. W oryginalnym przepisie ze starego zeszytu miały być róże wycinane foremką o czterech płatkach. Ponieważ takiej nie posiadam z konieczności użyłam gwiazdki, śnieżynki i szklanki.



60 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag margaryny
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

dodatkowo:
powidło lub krem czekoladowy (użyłam polewy czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku)
cukier puder

Margarynę i mąkę posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto.  Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę piec w małych foremkach na babeczki. Gdy ciastka wystygną łączyć parami używając powidła lub czekolady. Na każdym można zrobić "oczko". Obsypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

AdSense