Biszkopt:
6 jajek
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mleczna:
25 dag margaryny
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 szklanki mleka w proszku
1 duża łyżeczka kakao
Dodatkowo:
1 opakowanie (80 g) ryżu chrupiącego Sante o smaku czekoladowym
polewa czekoladowa wg. dowolnego przepisu
1/2 szklanki syropu z wody i cukru do nasączenia ciasta
Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania dodać kakao. Delikatnie
połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w blaszce
23x32. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić na dwie części. Lekko nasączyć.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ostudzić. Margarynę zmiksować na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami mleko płynne i mleko w proszku. Na końcu dodać kakao.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć 3/4 masy wymieszanej z 3/4 opakowania ryżu chrupiącego, przykryć drugą częścią
biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy, obsypać pozostałym ryżem i udekorować polewą czekoladową.Schłodzić.
Z pewnością było pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lekkie, a smak ciekawy.
OdpowiedzUsuń