Ciasto:
50 dag mąki tortowej
6 dag drożdży
10 dag cukru - pudru
1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
20 dag masła
1 jajko
3 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Nadzienie kakaowo-kokosowe:
20 dag mąki
20 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 duże łyżki kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki gęstej śmietany
3-4 łyżki powideł śliwkowych
10 dag kokosu
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę.
Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem. Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, cukier wanilinowy, posiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie makowo-kokosowe i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć luźno papierem do pieczenia. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz