6żółtek
3 czubate szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku
4 łyżki śmietany kwaśnej
na czubek łyżeczki amoniaku
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1/2 kg sera
12,5 dag margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka czekoladowa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka)
Polewa:
10 dag masła
1/3 szklanka cukru
4 łyżki mleka
15 dag chałwy
Margarynę
z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze
śmietaną i amoniakiem. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 3 części,
jedną większą i dwie mniejsze. Jedną z mniejszych części wyrobić z
kakao. Ciasto mocno schłodzić. Przygotować masę serową. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać ser i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać do połączenia składników. Większą cześć jasnego ciasta zetrzeć na grubej tarce, na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę serową, zetrzeć ciemne ciasto. Ubić pianę z białek na sztywno
,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać proszek budyniowy. Pianę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Zagotować margarynę, cukier i mleko. Zdjąć z ognia i
dodać pokruszoną chałwę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia
chałwy. Lekko ostudzić, oblać ostudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz