Najłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha.
Ciasto: 
20 łyżek mąki pszennej
12 łyżek cukru 
20 łyżek oleju 
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny (roztopić)
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1łyżeczka cukru wanilinowego 
1żółtko
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej
1 łyżka miodu
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 białko 
kilka kropel aromatu migdałowego
Wszystkie
 składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na 
blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać 
gotową kruszonką, Piec  około 50 minut w temperaturze 175 stopni. 
Etykiety
- AWARYJNE (19)
 - BABKI (14)
 - CIASTA PRZEKŁADANE (21)
 - CIASTA UCIERANE (18)
 - CIASTA Z OWOCAMI (46)
 - CIASTKA (23)
 - CO NIECO (56)
 - DANIA MIĘSNE (32)
 - DOMOWE WĘDLINY (9)
 - DROŻDŻÓWKI (21)
 - HOBBY (2)
 - KREMÓWKI (12)
 - KRUCHE (23)
 - MAKOWCE (6)
 - NA IMPREZKĘ (81)
 - OBIAD (63)
 - PIECZYWO (20)
 - PIERNIKI (6)
 - PIZZA (1)
 - PRZETWORY (12)
 - SAŁATKI (24)
 - SERNIKI (21)
 - SŁODKOŚCI (146)
 - SMAROWIDŁA (4)
 - ŚNIADANIE (3)
 - ŚWIĄTECZNIE (48)
 - TORTY (8)
 - ZAPIEKANKI (5)
 - ZUPY (4)
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz