AdSense

środa, 18 listopada 2015

Piernik z kremem śliwkowym

           Właściwie babka górnicza, która sprawdzi się znakomicie w roli wykwintnego, świątecznego piernika. Ciasto upieczone na bazie przepisu, na babkę górniczą, z dodatkiem przyprawy do piernika, przełożone kremem budyniowym połączonym z gęstym, kwaśnym powidłem śliwkowym. Łatwe i smaczne, idealne w sytuacji gdy święta tuż, tuż i nie ma czasu na przygotowanie dojrzewających pierników.


Ciasto:
4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 jajka
250 g margaryny
2 łyżki kwaśnych powideł
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody

 Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodać po jednym jajku, a następnie powidło i przyprawy. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, w dużej blaszce (26x34) wyłożonej papierem.

 Krem:
300 ml mleka
2 żółtka
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
200 g masła
125 g margaryny
4-5 dużych łyżek gęstych powideł

 Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzątkiem, ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła.

Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense