4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 jajka
250 g margaryny
2 łyżki kwaśnych powideł
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody
Margarynę utrzeć z cukrem. W trakcie ucierania dodać po jednym jajku, a następnie powidło i przyprawy. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mleko. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, w dużej blaszce (26x34) wyłożonej papierem.
Krem:
300 ml mleka
2 żółtka
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
200 g masła
125 g margaryny
4-5 dużych łyżek gęstych powideł
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, połączyć z wrzątkiem, ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć masło i margarynę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu uzyskani jednolitego kremu. Na końcu dodać powidło. Dodawać je małymi porcjami aby masa się nie zważyła.
Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć połową kremu, pozostałym kremem posmarować na wierzchu. Można udekorować polewą czekoladową lub obsypać startą czekoladą i bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz