1 kg mąki
7 dag świeżych drożdży
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
pół szklanki kwaśnej śmietany
25 dag margaryny
5 jaj
1 duże opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
dowolne nadzienie np. masa makowa, marmolada, nutella itd.
Margarynę rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, jajka ubić z cukrem, mleko lekko podgrzać. Następnie połączyć wszystkie składniki w dużym naczyniu (ciasto bardzo mocno wyrasta). Chwilę wyrabiać - do uzyskania jednolitego ciasta. Naczynie przykryć pokrywką i umieścić w lodówce na 2,5 do 3 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i krótko wyrobić. Podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować, rozłożyć nadzienie i zrolować. Przy pomocy wałka każdy rulon spłaszczyć i rozciągnąć( wałkując w poprzek), następnie pokroić na 8 części.Każdą część ciasta dodatkowo zgnieść przez środek używając np. szerokiego trzonka drewnianej łopatki. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą i obsypać cukrem kryształem lub kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Przykładowy przepis na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny (roztopić, wystudzić))
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1łyżeczka cukru wanilinowego
1żółtko
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść palcami.
Mniam..zapisałam do wypróbowania..
OdpowiedzUsuń