500 g mąki
250 g margaryny
5 dag drożdży
3 duże łyżki cukru pudru
pół szklanki gęstej śmietany
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
Ponadto:
Masa makowa - opakowanie 850 g.
żółtko
cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z mąką. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Umieścić je w naczyniu z pokrywką, po czym włożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wycinać kółka, nacinać nożem z jednej strony. Na każdym kółeczku położyć pełną łyżeczkę masy makowej, po czym złożyć na pół, lekko docisnąć - przy nacięciach trochę mocniej, gdyż w czasie pieczenia będą się nieładnie odwijać do góry. posmarować żółtkiem rozbełtanym z niewielką ilością wody. Upiec na złoty kolor (około 15 minut w temperaturze 175 stopni) na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z podanej porcji wychodzą 2 duże blachy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz