AdSense

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kulki śledziowe w zalewie

             Kulki śledziowe, a właściwie śledziowo-wołowo-wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu.



1/2 kg solonych płatów śledziowych
1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki
1/2 kg mięsa wołowego 
1 jajko
1łyżka mąki ziemniaczanej
 pieprz, bułka tarta
olej do smażenia

Zalewa:
1 litr wody 
3/4 szklanki octu 10%
2 średnie cebule (pokroić w piórka)
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu

Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense