Przepis pod nazwą "Śledzie Po Kaszubsku" znaleziony na forum Smaczny pl. Autorka jest Teresap. Ponieważ pod tą nazwą kryje się wiele przepisów na śledzie dodaję, że chodzi o mrożone filety ze śledzia zielonego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, a śledziki powszechnie smakują.
1 kg filetów śledzia zielonego
2 duże cebule
musztarda
Zalewa:
1 szklanka wody
po pół szklanki oleju i octu 10%
3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
majeranek, cukier
Płaty śledziowe rozmrozić. Gdy są jeszcze lekko zmrożone zdjąć ostrożnie skórkę, przekroić wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w piórka. Rozłożyć przepłukane płaty wewnętrzną stroną do góry, Smarować musztardą, posypać solą i pieprzem, położyć na każdym po kilka piórek cebuli i zwinąć, Układać w garnku obok siebie "na stojąco". Wymieszać wszystkie składniki zalewy oprócz cukru i majeranku. Zalać śledzie, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 8 minut, wsypać łyżkę cukru, oprószyć majerankiem, gotować jeszcze 3 minuty. Wystudzić.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz