AdSense

sobota, 21 stycznia 2017

Śledzie zielone po kaszubsku

               Przepis pod nazwą "Śledzie Po Kaszubsku" znaleziony na forum Smaczny pl. Autorka jest Teresap. Ponieważ pod tą nazwą kryje się wiele przepisów na śledzie dodaję, że chodzi o mrożone filety ze śledzia zielonego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, a śledziki powszechnie smakują.


1 kg filetów śledzia zielonego
2 duże cebule
musztarda

Zalewa:
1 szklanka wody
po pół szklanki oleju i octu 10%
3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
 majeranek, cukier

          Płaty śledziowe rozmrozić. Gdy są jeszcze lekko zmrożone zdjąć ostrożnie skórkę, przekroić wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w piórka. Rozłożyć przepłukane płaty wewnętrzną stroną do góry, Smarować musztardą, posypać solą i pieprzem, położyć na każdym po kilka piórek cebuli i zwinąć, Układać w garnku obok siebie "na stojąco". Wymieszać wszystkie składniki zalewy oprócz cukru i majeranku. Zalać śledzie, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 8 minut, wsypać łyżkę cukru, oprószyć majerankiem, gotować jeszcze 3 minuty. Wystudzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense