Ciasto:
3 szklanki mąki
15 dag cukru pudru
250 g margaryny
1 jajko + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
15 dag cukru pudru
250 g margaryny
1 jajko + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
250 g suchego maku
1 litr mleka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
15 dag kaszy manny błyskawicznej
4 jajka
aromat migdałowy (koniecznie)
bakalie: orzechy, rodzynki, kokos
Nadzienie serowe:
250 g białego sera półtłustego
2 dojrzałe banany
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 żółtko
Ponadto:
Powidła śliwkowe
1 łyżka kakao
8 dużych łyżek cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
3/4 l mleka zagotować z
cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną, wlać na
wrzątek, gotować kilka minut aż zgęstnieje. Ostudzić. W tym
czasie zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie, włożyć do
lodówki. Do wystudzonego kleiku z kaszy manny dodać żółtka
rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, bakalie, kilkanaście
kropel olejku migdałowego. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na
sztywno, połączyć z masą, Ser zmielić, dodać banany zgniecione
widelcem i pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Połowę
ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej prostokątnej blaszce na
papierze do pieczenia. Powidła wymieszać z kakao, posmarować
ciasto. Rozprowadzić masę serową, a następnie makową. Z
pozostałego ciasta zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć, ułożyć
w kratkę na masie makowej. Piec około 50 minut w temperaturze 175
stopni. Z cukru pudru i śmietany utrzeć lukier. Oblać upieczone,
gorące ciasto.
Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń