Pleśniak jest znany przede wszystkim jako ciasto z jabłkami lub innymi owocami. Tym razem trochę odmieniony pleśniak z makiem.
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany
1 duże opakowani cukru waniliowego
Dodatkowo:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 puszka gotowej masy makowej (400g)
200 g kokosu
Na polewę:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części. Dwie z nich włożyć do zamrażarki. Jedną część rozwałkować, umieścić w blaszce (24x36 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszej warstwie ciasta rozłożyć masę makową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, połączyć z kokosem,rozprowadzić jako kolejną warstwę. Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Wszystkie składniki polewy ogrzewać w naczyniu na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Oblać ciepłe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz