Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,
Ciasto:
1/2
kg mąki
1/2
szklanki cukru
1
szklanka mleka
1
mała kostka drożdży (4,2 g)
2
żółtka
1
łyżeczka cukru wanilinowego
skórka
otarta z 1 cytryny
odrobina
soli
Nadzienie:
1
mała puszka masy makowej
20
dag białego sera
1
łyżka gęstej śmietany
2
łyżki cukru
1
łyżka budyniu śmietankowego
1
mały słoik powideł śliwkowych
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania ciasta
Mąkę
wsypać do naczynia. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać. W
mące zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać 1
łyżką cukru. Wlać kilka łyżek letniego mleka, lekko zamieszać. Gdy
drożdże ruszą dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie
ciasto. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, odstawić w ciepłe
miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser
wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte
ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część
rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z
masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec
posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte
ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem, na końcu
z powidłem. Odstawić na 20 do 30 minut. Gdy ciasto ponownie
podrośnie wstawić je do nagrzanego piekarnika (175o).
Piec około 50 minut. Upieczone ciasto obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz