AdSense

sobota, 25 marca 2017

Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana

         Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem, 



Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 mała kostka drożdży (4,2 g)
2 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
skórka otarta z 1 cytryny
odrobina soli

Nadzienie:
1 mała puszka masy makowej
20 dag białego sera
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 mały słoik powideł śliwkowych

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta


          Mąkę wsypać do naczynia. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać. W mące zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru. Wlać kilka łyżek letniego mleka, lekko zamieszać. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem, na końcu z powidłem. Odstawić na 20 do 30 minut. Gdy ciasto ponownie podrośnie wstawić je do nagrzanego piekarnika (175o). Piec około 50 minut. Upieczone ciasto obsypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense