3 szklanki mąki
250 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-bananowa:
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
300 g cukru pudru
7 jajek
4 dojrzałe banany
100 g masła
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
5 białek
3/4 szklanki cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
rodzynki
100 g czekolady mlecznej lub deserowej(wg upodobań), lub polewa czekoladowa
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Połowę ciasta rozwałkować, wykleić blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część ciasta umieścić w lodówce. Masło z cukrem zmiksować na puch dodając po jednym żółtku. Dodać mąkę ziemniaczaną, budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, a następnie ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Banany zgnieść widelcem i dodać do masy serowej, Ponownie zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec około 40 minut.W tym czasie ubić białka z cukrem na sztywno, dodać kokos i rodzynki. Szybko rozprowadzić na powierzchni podpieczonej masy serowej. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce pozostałą część ciasta, Piec jeszcze 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą czekoladą lub wystudzić i oblać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz