AdSense

czwartek, 25 stycznia 2018

Drożdżowe grzebyki na jogurcie

          Drożdżówki w formie grzebyków. Nadziewane marmoladą, pospane cukrem i bardzo pulchne. Jak wszystkie drożdżówki najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, gdy tylko marmolada przestygnie.



1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
200 ml jogurtu owocowego słodkiego np. Jogobella
2 łyżeczki suszonych drożdży
8 łyżek cukru
8 łyżek ciepłego mleka
50 g masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
Marmolada owocowa do nadziewania
Kilka łyżeczek cukru

          Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Mleko lekko podgrzać. W większym garnku wymieszać mąkę z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka ( z jednego jajka oddzielić połowę żółtka do smarowania ciasta). Wlać mleko i jogurt. Wyrobić ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać rozpuszczone masło. Nadal wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć garnek pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat i króciutko wyrobić. Podsypać lekko mąką,  rozwałkować na prostokąt 30cm x 40cm. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Każdy prostokąt smarować dość grubo marmoladą,składać na pół. Skleić ze sobą dłuższe boki. ułożyć łączeniem pod spód, lekko spłaszczyć. Naciąć kilka razy z jednego boku, po czym zgiąć w podkowę i ułożyć na blaszce wyłożonej silikonową matą. Pozostawione żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami wody. Każdy grzebyk posmarować i posypać cukrem. Pozostawić do napuszenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.


5 komentarzy:

  1. Świetne. Podobne do tych jakie robiła moja babcia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. witam ..jaki pani dawała jogurt i czy drozdze zwykłe moga byc , jak tak to ile zwykłych drozdzy

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Tym razem użyłam jogurtu o smaku truskawkowym BAKOMA Polskie smaki. Jak najbardziej można użyć drożdży świeżych. Trzeba wtedy zrobić zaczyn. Najprościej będzie wsypać do naczynia mąkę przeznaczoną na ciasto, zrobić wgłębienie - gniazdko na środku, wkruszyć tam pół małej kostki drożdży posypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem. Kiedy drożdże ruszą dodawać pozostałe składniki. Ciekawe porady na temat ciasta drożdżowego można znaleźć np tutaj: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=77 . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile mniej wiecej sztuk z tej porcji wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  5. Wychodzi 8 całkiem sporych drożdżówek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

AdSense