Drożdżówki w formie grzebyków. Nadziewane marmoladą, pospane cukrem i bardzo pulchne. Jak wszystkie drożdżówki najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, gdy tylko marmolada przestygnie.
1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
200 ml jogurtu owocowego słodkiego np. Jogobella
2 łyżeczki suszonych drożdży
8 łyżek cukru
8 łyżek ciepłego mleka
50 g masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
Marmolada owocowa do nadziewania
Kilka łyżeczek cukru
Masło rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Mleko lekko podgrzać. W większym garnku wymieszać mąkę z drożdżami, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajka ( z jednego jajka oddzielić połowę żółtka do smarowania ciasta). Wlać mleko i jogurt. Wyrobić ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą dodać rozpuszczone masło. Nadal wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć garnek pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat i króciutko wyrobić. Podsypać lekko mąką, rozwałkować na prostokąt 30cm x 40cm. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Każdy prostokąt smarować dość grubo marmoladą,składać na pół. Skleić ze sobą dłuższe boki. ułożyć łączeniem pod spód, lekko spłaszczyć. Naciąć kilka razy z jednego boku, po czym zgiąć w podkowę i ułożyć na blaszce wyłożonej silikonową matą. Pozostawione żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami wody. Każdy grzebyk posmarować i posypać cukrem. Pozostawić do napuszenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne. Podobne do tych jakie robiła moja babcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
witam ..jaki pani dawała jogurt i czy drozdze zwykłe moga byc , jak tak to ile zwykłych drozdzy
OdpowiedzUsuńWitam. Tym razem użyłam jogurtu o smaku truskawkowym BAKOMA Polskie smaki. Jak najbardziej można użyć drożdży świeżych. Trzeba wtedy zrobić zaczyn. Najprościej będzie wsypać do naczynia mąkę przeznaczoną na ciasto, zrobić wgłębienie - gniazdko na środku, wkruszyć tam pół małej kostki drożdży posypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem. Kiedy drożdże ruszą dodawać pozostałe składniki. Ciekawe porady na temat ciasta drożdżowego można znaleźć np tutaj: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=77 . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ile mniej wiecej sztuk z tej porcji wychodzi
OdpowiedzUsuńWychodzi 8 całkiem sporych drożdżówek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń