Tradycyjny piernik z dużą ilością bakalii, obłożony waflem. Idealnie sprawdza się zarówno jako piernik świąteczny, jak i przy każdej innej okazji. Dobrze wygląda jako krajanka wśród różnych ciastek.
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru + 1 łyżka
1 szklanka miodu prawdziwego
1 szklanka śmietany
4 jajka
3 łyżki stopionego masła
pół łyżki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
mieszanka bakalii (rodzynki, orzechy,skórka pomarańczowa)
Dodatkowo:
Andruty
marmolada lub powidło
W małym garnuszku skarmelizować 1 łyżkę cukru. Gdy się roztopi i nabierze brązowego koloru wlać 50 ml wody. Mieszać aż cukier się rozpuści, wystudzić. Zachować ostrożność, gdyż łatwo przypalić cukier i łatwo się poparzyć. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu, karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto smarować marmoladą (spód i wierzch) i obłożyć andrutami. Kładąc andrut na górze można sobie pomóc wilgotną ściereczką, aby go łatwiej formować. Można też ułatwić sobie zadanie i przed obłożeniem wyrównać powierzchnię piernika nożem. Gotowe, obłożone ciasto lekko obciążyć na kilka godzin aby wafle nie odchodziły przy krojeniu.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz