Składniki:
60 dag mąki
30 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru
1,5 dag drożdży
3 zółtka
4 łyżki śmietany
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
marmolada lub powidło
cukier puder
Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Owinąć folią, umieścić na 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Dwa płaty ciasta posmarować marmoladą lub powidłem, przykryć pozostałym ciastem. Wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Ależ one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się, że się podobają.
OdpowiedzUsuń