Babka na białkach to dobry sposób na wykorzystanie białek, które czasem zostają przy okazji innych wypieków. Przepis ze starego zeszytu.
1 szklanka białek ( z 6-7 jajek)
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
mieszanka keksowa
pół opakowania budyniu malinowego
łyżka kakao
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać porcjami, na przemian mąkę i rozpuszczoną margarynę. Dodać olejek i bakalie. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, przez sitko posypać cienko kakao. Pozostałe ciasto połączyć z budyniem, wyłożyć na wierzch. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub oblać dowolną polewą.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Wygląda dobrze, ciekawe jak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńBabka jest mocno słodka i powiedziałabym, że bardziej zwarta niż puszysta. Moim zdaniem dla podniesienia smaku konieczne są bakalie. Użyłam mieszanki keksowej z Biedronki.
OdpowiedzUsuń