AdSense

czwartek, 15 lutego 2018

Babka keksowa na białkach

          Babka na białkach to dobry sposób na wykorzystanie białek, które czasem zostają przy okazji innych wypieków. Przepis ze starego zeszytu.


1 szklanka białek ( z 6-7 jajek)
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku waniliowego
mieszanka keksowa
pół opakowania budyniu malinowego
łyżka kakao

          Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno.  Dodawać porcjami, na przemian mąkę i rozpuszczoną margarynę. Dodać olejek i bakalie. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, przez sitko posypać cienko kakao. Pozostałe ciasto połączyć z budyniem, wyłożyć na wierzch. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub oblać dowolną polewą.



2 komentarze:

  1. Wygląda dobrze, ciekawe jak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka jest mocno słodka i powiedziałabym, że bardziej zwarta niż puszysta. Moim zdaniem dla podniesienia smaku konieczne są bakalie. Użyłam mieszanki keksowej z Biedronki.

    OdpowiedzUsuń

AdSense