AdSense

wtorek, 6 lutego 2018

Parówki w cieście drożdżowym

          Parówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.



Składniki:
500 g mąki pszennej
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
pół szklanki oleju
1 duże jajko
3 dag świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
8 dłuższych, cienkich parówek
żółtko do smarowania
kminek do podsypywania

          Mąkę wsypać do naczynia. Mleko wymieszać z wodą, podgrzać. Zrobić wgłębienie w mące, a w nim rozczyn z drożdży, cukru i kilku łyżek letniego płynu. Kiedy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki. Początkowo wyrabiać w naczyniu, a gdy już składniki się połączą przełożyć na blat i  wyrabiać jeszcze chwilę. Z gładkiego, elastycznego ciasta uformować kulę i ponownie umieścić je w naczyniu. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat lekko obsypany mąką. Krótko wyrobić, po czym rozwałkować. Podzielić na 8 prostokątnych kawałków. Parówki owinąć ciastem, ułożyć łączeniem pod spód. Każdy rulonik naciąć dość gęsto i  dość głęboko tak, aby parówki również były nacięte. Układać na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Lekko napuszone bułeczki posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą, posypać kminkiem. Upiec w temp. 175 stopni ok. 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense