AdSense

poniedziałek, 26 marca 2018

Pascha

          Pascha wg przepisu z kwietniowego zeszytu Poradnika Domowego z 1995 r. Jest to moje pierwsze podejście do tego deseru.


3 litry mleka
3 szklanki kwaśnej śmietany
9 żółtek
1 szklanka cukru pudru
szklanka stopionego masła
laska wanilii
otarta skórka z cytryny
rodzynki , płatki migdałowe, skórka pomarańczowa, kolorowa galaretka

          Zagotować mleko z wanilią. Śmietanę wymieszać z żółtkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować kilka minut na małym ogni. Wystudzić. Zimną zawiesinę przelać do bawełnianego woreczka lub na sito wyłożone gazą. odcedzić serwatkę, a następnie ułożyć woreczek pod deską, obciążyć. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Galaretkę rozpuścić zmniejszając trochę ilość wody, odstawić do stężenia. Następnego dnia serek przełożyć do miski,dodać roztopione lub miękkie masło, wsypać cukier puder. Utrzeć. Gdy masa jest jednolita dodać otartą skórkę z cytryny, bakalie i posiekane galaretki. Wymieszać. Gotową masę przełożyć na gazę ( użyłam folii spożywczej), unieść rogi, związać formując z masy serowej kulę. Wstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Wyłożyć na salaterkę tuż przed podaniem. Udekorować dowolnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense