AdSense

piątek, 23 marca 2018

Placki św. Franciszka

          Postne placki św. Franciszka to propozycja z zakonnej kuchni. Przepis pochodzi ze starszego numeru tygodnika "Niedziela".  Placki są bardzo proste i bardzo postne. 



500 g maki
około 250 ml mleka
pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek
płaska łyżeczka soli
łyżka zmielonych owoców jałowca

          Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości 1 cm (w oryginalnym przepisie 2cm). W miarę możliwości wepchnąć głębiej rodzynki, aby nie przypalały się na patelni i nie nabierały gorzkiego smaku. Upiec na średnim ogniu, na patelni bez tłuszczu. Podawać z gorącym mlekiem lub innym napojem, według własnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense