2 żółtka
1,5 szklanki mąki
250 g margaryny "Kasia"
0,5 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: 2 łyżki kakao
Z podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przygnieść palcami. Używając sitka posypać kakao. Przygotować masę serową.
1800 g sera mielonego
25 dag masła lub margaryny
6 żółtek
8 białek
1 i 2/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki oleju
po kilka kropel aromatu migdałowego i śmietankowego
Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania dorzucać małe kawałeczki margaryny. Gdy masa stanie się jednolita dodać kolejno olej, proszek budyniowy, mąkę i aromaty. Otrzymaną masę połączyć z serem. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Wyrównać (ewentualnie narysować kratę lub inny wzór). Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Moje ulubione ciasto, najlepsze z najlepszych :)
OdpowiedzUsuńPozostawić w piekarniku do ostygnięcia ?
OdpowiedzUsuńUpieczony sernik wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia po za nim.
Usuń