4 szklanki wody
pół kostki rosołowej drobiowej
pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek
szczypta soli
1 mała cebula
łyżka smalcu
jajko
odrobina pieprzu
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki posiekanego koperku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ryż zalać wodą, dodać kostkę rosołową, Kucharek, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz