AdSense

sobota, 2 czerwca 2018

Kruszonka kokosowa z truskawkami

          Przyszedł czerwiec, a wraz z nim sezon na truskawki. Pora więc na wypieki z tymi wspaniałymi owocami. Dzisiaj całkiem zwyczajny, kruchy placek z dodatkiem kokosu.


Ciasto:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 jajko
4 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,75 szklanki płatków owsianych
1 szklanka kokosu

Dodatkowo:
80 dag truskawek
10 dag białej czekolady

          Margarynę posiekać z mąką, po czym dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę. Połowę ciasta kruszonkowego wsypać na dno formy (26x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, odszypułkowane truskawki przekrawać na pół, układać na cieście. Posypać pozostałą kruszonką. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tuż po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą białą czekoladą lub cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense