1 ugotowane, duże udko z kurczaka
1 litr rosołu z kurczaka
1 mała marchewka
1 duży ząbek czosnku
1 liść laurowy
1 kulka ziela angielskiego
60 ml oleju rzepakowego
1 duża, kopiasta łyżka mąki pszennej typ 500
1 mała cebula
pół łyżki majeranku
pieprz, Vegeta, przyprawa w płynie do zup np. Delikat
Ugotowane mięso oddzielić od kości, poszarpać lub pokroić na małe kawałki. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować połowę przygotowanego rosołu z dodatkiem liścia, ziela angielskiego i czosnku. Dorzucić startą marchewkę, ugotować. Olej rozgrzać w rondelku, dodać obraną cebulę, a następnie mąkę. Smażyć kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zasmażka się lekko zezłości, nie przerywając mieszania wlać zimną część rosołu, a następnie gorącą razem z marchewką i przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Doprowadzić do wrzenia, wsypać majeranek, przyprawić do smaku, po czym połączyć z poszarpanym mięsem. Pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem dla nabrania smaku. Podawać ze świeżo przygotowanymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz