AdSense

wtorek, 17 stycznia 2023

"Flaczki" z kurczaka

          Pyszna zupa z mięsem z kurczaka, przygotowana podobnie jak tradycyjne flaczki wołowe. Sprawdzi się dla osób, których prawdziwe flaczki nie zachęcają. Dobry sposób na wykorzystanie resztek rosołu drobiowego i mięsa, na którym był gotowany.


1  ugotowane, duże udko z kurczaka
1 litr rosołu z kurczaka 
1 mała marchewka
1 duży ząbek czosnku
1 liść laurowy
1 kulka ziela angielskiego
60 ml oleju rzepakowego
1 duża, kopiasta łyżka mąki pszennej typ 500 
1 mała cebula
pół łyżki majeranku
pieprz, Vegeta,  przyprawa w płynie do zup np. Delikat
   
          Ugotowane mięso oddzielić od kości, poszarpać lub pokroić na małe kawałki. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować połowę przygotowanego rosołu z dodatkiem liścia, ziela angielskiego i czosnku. Dorzucić startą marchewkę, ugotować. Olej rozgrzać w rondelku, dodać obraną cebulę, a następnie mąkę. Smażyć kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zasmażka się lekko zezłości, nie przerywając mieszania wlać zimną część rosołu, a następnie gorącą razem z marchewką i przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek mąki. Doprowadzić do wrzenia, wsypać majeranek, przyprawić do smaku, po czym połączyć z poszarpanym mięsem. Pozostawić na kilkanaście minut pod przykryciem dla nabrania smaku. Podawać ze świeżo przygotowanymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense