Mielone kotlety wieprzowe a'la rumsztyk są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a równocześnie bardzo dobrze smakują. Z wielu wypróbowanych przepisów, ten najprostszy, najbardziej przypadł mi do gustu. Podana ilość składników jest przykładowa. Wszystko zależy od tego ile kotletów potrzebujemy.
około 500 g zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
kilka łyżek gorącej wody
sól, pieprz, Vegeta
3 - 4 cebule
około 150 g smalcu
Mięso zmielić, połączyć z gorącą wodą, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką, jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi uformować owalne kotlety, podobnie jak formuje się tradycyjne kotlety mielone. Każdy kotlecik spłaszczyć, po czym zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu. Zrumienione kotlety przełożyć na talerz, a na tłuszcz wrzucić cebulę pokrojoną w krążki. Krótko przesmażyć. Na patelni ułożyć kotlety, tak aby leżały na cebuli i były też nią lekko przykryte. Oprószyć pieprzem i Vegetą. Dusić jeszcze około 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz