AdSense

niedziela, 5 lutego 2023

Pizza w stylu KETO

           W wyniku podążania za różnorodnymi upodobaniami i stylami życia członków rodziny powstała pizza w stylu KETO. Pomocny okazał się przepis na awaryjne pieczywo z patelni, z kanału Saganek, który można znaleźć tutaj

Nadzienie:

kilka pieczarek

kilka różyczek brokuła

kawałek czerwonej papryki

duża łyżka masła

sól, pieprz, czosnek granulowany

kilka łyżek startego sera np. mozarella lub gouda

przyprawa do pizzy

łyżka przecieru pomidorowego 


          Różyczki brokuła gotować kilka minut w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Dodać masło, pokrojone pieczarki i paprykę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić kilka minut, połączyć z przecierem.

          Ser starty na grubej tarce wymieszać z odrobiną przyprawy do pizzy lub oregano.

Ciasto:

3 jajka

3 łyżki mąki migdałowej

szczypta soli

szczypta granulowanego czosnku

łyżeczka oregano

odrobina proszku do pieczenia

odrobina pieprzu

7-8 cienkich plastrów salami

oliwa do natłuszczenia patelni

          Białka ubić z dodatkiem soli. Do piany dodać żółtka, chwilę ubijać, po czym połączyć z sypkimi składnikami. Patelnię o średnicy 20 cm lekko rozgrzać i natłuścić oliwą. Na dnie ułożyć pokrojone plastry salami. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Patelnię przykryć pokrywką. Ogrzewać na bardzo małym ogniu przez 12-13 minut. Przy pomocy łopatki lub talerza przewrócić ciasto na drugą stronę. Szybko rozprowadzić przygotowane nadzienie, posypać serem, ponownie przykryć i ogrzewać jeszcze parę minut. Pozostawić pod pokrywką do momentu roztopienia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense