W wyniku podążania za różnorodnymi upodobaniami i stylami życia członków rodziny powstała pizza w stylu KETO. Pomocny okazał się przepis na awaryjne pieczywo z patelni, z kanału Saganek, który można znaleźć tutaj
Nadzienie:
kilka pieczarek
kilka różyczek brokuła
kawałek czerwonej papryki
duża łyżka masła
sól, pieprz, czosnek granulowany
kilka łyżek startego sera np. mozarella lub gouda
przyprawa do pizzy
łyżka przecieru pomidorowego
Różyczki brokuła gotować kilka minut w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Dodać masło, pokrojone pieczarki i paprykę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dusić kilka minut, połączyć z przecierem.
Ser starty na grubej tarce wymieszać z odrobiną przyprawy do pizzy lub oregano.
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki mąki migdałowej
szczypta soli
szczypta granulowanego czosnku
łyżeczka oregano
odrobina proszku do pieczenia
odrobina pieprzu
7-8 cienkich plastrów salami
oliwa do natłuszczenia patelni
Białka ubić z dodatkiem soli. Do piany dodać żółtka, chwilę ubijać, po czym połączyć z sypkimi składnikami. Patelnię o średnicy 20 cm lekko rozgrzać i natłuścić oliwą. Na dnie ułożyć pokrojone plastry salami. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Patelnię przykryć pokrywką. Ogrzewać na bardzo małym ogniu przez 12-13 minut. Przy pomocy łopatki lub talerza przewrócić ciasto na drugą stronę. Szybko rozprowadzić przygotowane nadzienie, posypać serem, ponownie przykryć i ogrzewać jeszcze parę minut. Pozostawić pod pokrywką do momentu roztopienia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz