AdSense

piątek, 24 maja 2019

Karkówka z piekarnika

          Karkówka z piekarnika - tak po prostu. Popularna, a jednak w każdej kuchni smakuje inaczej. Może być daniem głównym, a poszarpana lub pokrojona stanowi doskonały dodatek do pieczywa.


1 kg karkówki
musztarda Sarepska
pikantna przyprawa do grilla

          Karkówkę umyć, przekroić wzdłuż i w poprzek tak, aby powstały cztery podłużne kawałki. Na dnie żaroodpornego naczynia umieścić cztery łyżki musztardy. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w musztardzie, tak aby był pokryty ze wszystkich stron, obsypać dość obficie przyprawą do grilla. naczynie z mięsem umieścić na 2 - 3 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec mięso w tej temperaturze, bez przykrycia około 30 minut. Po tym czasie naczynie przykryć, a temperaturę obniżyć do 180 stopni. Piec jeszcze 2 godziny. Pod koniec pieczenia mięso odwrócić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense