Bardzo delikatna pianka na cieście biszkoptowym. Przepis w sam raz na lato, na tzw. sezon owocowy, ale poza sezonem też można zdobyć świeże owoce lub wykorzystać owoce z syropu.
Biszkopt z 4 jajek upieczony na blaszce 23x32
Pianka:
1/2 l mleka skondensowanego słodzonego
2 opakowania galaretki np. malinowej
1 szklanka owoców borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce
2 szklanki wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić. Owoce umyć, osączyć na sicie. Mleko miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej, puszystej pianki. Nie przerywając miksowania wlewać powoli tężejącą galaretkę. Powstałą piankę wymieszać delikatnie z owocami, po czym rozprowadzić na biszkopcie. Wyrównać i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki aby pianka dobrze stężała. Gotowe.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz