AdSense

sobota, 7 marca 2020

Biszkopt z mleczną pianką

            Bardzo delikatna pianka na cieście biszkoptowym. Przepis w sam raz na lato, na tzw. sezon owocowy, ale poza sezonem też można zdobyć świeże owoce lub wykorzystać owoce z syropu.


Biszkopt z 4 jajek upieczony na blaszce 23x32
Pianka:
1/2 l mleka skondensowanego słodzonego
2 opakowania galaretki np. malinowej
1 szklanka owoców borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce
2 szklanki wody

            Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, schłodzić. Owoce umyć, osączyć na sicie. Mleko miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej, puszystej pianki. Nie przerywając miksowania wlewać powoli tężejącą galaretkę. Powstałą piankę wymieszać delikatnie z owocami, po czym rozprowadzić na biszkopcie. Wyrównać i dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki aby pianka dobrze stężała. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense