AdSense

niedziela, 15 marca 2020

Precle

          Precle na podstawie przepisu znalezionego na forum cincin.cc, autor: Mała_Mi. Łatwo i szybko się  je przygotowuje. Świeżutkie smakują najlepiej.



Ciasto:
1 kg mąki tortowej
500 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka
14 g drożdży instant
10 łyżek cukru
2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
100 ml wody
2 łyżeczki sody
mak lub sezam do posypania


            Z podanych składników zgnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 kawałków. Formować długie wałki (50-60 cm), a następnie precle. Moje wałeczki były trochę krótsze i dlatego precelki wyglądają jak bułeczki. Sodę rozpuścić w wodzie. Precle smarować pędzelkiem lub lekko zanurzyć w  mieszaninie, a następnie obsypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 200oC, na lekko brązowy kolor (około 20 minut).


1 komentarz:

AdSense