Ciasto:
1 kg mąki tortowej
500 ml mleka
100 ml oleju
2 jajka
14 g drożdży instant
10 łyżek cukru
10 łyżek cukru
2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
100 ml wody
2 łyżeczki sody
mak lub sezam do posypania
Z podanych składników zgnieść
ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie podzielić
je na 16 kawałków. Formować długie wałki (50-60 cm), a następnie
precle. Moje wałeczki były trochę krótsze i dlatego precelki
wyglądają jak bułeczki. Sodę rozpuścić w wodzie. Precle
smarować pędzelkiem lub lekko zanurzyć w mieszaninie, a następnie
obsypać makiem lub sezamem. Piec w temperaturze 200oC, na lekko brązowy kolor (około 20 minut).
Jak pieknie urosły <3
OdpowiedzUsuń