AdSense

środa, 18 marca 2020

Naleśniki z mascarpone i musem truskawkowym

            Dzisiaj coś dla łasuchów. Naleśniki na słodko, może na deser, a może słodki obiad.


Naleśniki:
3 szklanki mleka
1 szklanka wody
500 g mąki
3 łyżki cukru
1 jajko

olej do smażenia

Nadzienie:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 opakowania śmietanexu
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Mus:
1 kg truskawek
3 łyżki cukru

            Jajko ubić z dodatkiem cukru, następnie dodać najpierw mokre, a potem suche składniki. Wszystko razem zmiksować. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub wody, jeśli ciasto jest zbyt gęste. Jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Odstawić na pół godziny, po czym usmażyć naleśniki. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i śmietanexu, połączyć z serkiem. Truskawki zblendować z cukrem. Przestudzone naleśniki nadziewać kremem i oblewać musem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense