Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem twarogu. Użyłam twarogu sernikowego President.
Składniki ciasta:
35 dag twarogu
3,5 szklanki mąki typ 650
200 ml letniej wody
1 jajko
1 duża łyżka miękkiego smalcu
po łyżeczce soli i cukru
1 opakowanie drożdży instant
szczypta pieprzu mielonego
Dodatkowo: słonecznik łuskany do posypania bułek
Wszystkie składniki umieścić w większym naczyniu. Wyrobić luźne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić, do momentu gdy ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i jeszcze raz króciutko wyrobić, po czym podzielić na 10 części. Formować okrągłe lub owalne bułki. Układać je na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem. Pozostawić na około 20 minut, aby podrosły. Gdy bułki się napuszą posmarować każdą lekko osoloną wodą, posypać słonecznikiem. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Studzić na kratce.
Ciekawy przepis na bułki ;)
OdpowiedzUsuńBułki zostały upieczone eksperymentalnie, aby zużyć zalegający w lodówce ser pozostały po upieczeniu sernika. Wyszły całkiem smaczne. Polecam.
OdpowiedzUsuń